Start Årsredovisningar Fastigheten Stadgar Omgivning Historia Kontakt

Polarforskaren 9

 Hammarbybacken
Hammarbybacken

Hammarbysjöstad
Hammarby sjöstad

Globen
Globen

Nacka reservatet
Nackareservatet

Hammarbykyrkan
Hammarbykyrkan

Lilla Sickla
Lilla Sickla

Willy Brant
Willy Brandt får egen
park i Hammarbyhöjden

Brf. Polarforskaren ligger i natursköna Hammarbyhöjden som erbjuder allt från lummig grönska i Nackareservatet, svalka vid Nytorpsbadet till skidåkning i Hammarbybacken vintertid. Hammarbyhöjden har också en intressant historia med många efterlämningar väl värda ett besök. Allt detta inte mer än sex minuter från citypulsen på Södermalm med mysiga restauranger och caféer.

Här är ett axplock av platser att besöka i omgivningarna av Hammarbyhöjden för alla olika intressen. För den historieintresserade finns ett urval av historiskt fängslande platser beskrivna under rubriken historia, läs gärna vidare.

Hammarbybacken 

Utanför våra fönster tornar sig Hammarbybacken som är 87 meter hög med nedfarter från 300 - 650 meters längd. Förutom skidåkning för allmänheten, erbjuds även tränings-, tävlings- och skidskoleverksamhet.Hammarbybacken har 4 nedfarter och en park, som gör det möjligt för skidåkare att trivas och njuta av sin åkning. Hammarby hoppbacke var centrum för backhoppningen i Stockholm åren 1918 till 1960. Från toppen är utsikten storslagen över Stockholm och Nacka.

Hammarby Sjöstad

Tio minuters promenad till populära Hammarby Sjöstad som präglas av innerstadskänsla, samt närheten till vatten och grönområden. Här finns gott om restauranger samt promenadstråk längs vattnet. En gratis båt tar dig över Hammarby kanal in till Södermalm.Hammarby Sjöstad är Stockholms största stadsbyggnadsprojekt på många år. När Hammarby Sjöstad är fullt utbyggd kommer den att inrymma 8 000 lägenheter för 20 000 invånare och totalt kommer 30 000 personer att bo och arbeta inom området.

Globen

Ca tio min promenad till globenområdet med sina arenor samt Globen shopping som är ett modernt och välbesökt köpcentrum med över 60 butiker. Här finns även flera restauranger, caféer och barer där du kan äta och dricka gott efter jobbet, före matchen eller kanske mellan shoppingvarven.

Sickla Köpkvarter

Ca 20 minuters promenad är det till Sickla köpkvarter där det är nära till allt och aldrig tråkigt. Här finner du folkliv, affärer, restauranger, överraskningar, spännande shopping, kultur, nöjen och service. Här finner du bl. Astoria Sickla, biograf med fem salonger. Dieselverkstaden, Nckas eget kulturhus, samt flertalet olika sport och hälsoanläggningar så som Sickla hälsocenter, SATS och Itrim.

Nackareservatet

Kommunfullmäktige beslutade den 29 maj 2006 att bilda naturreservatet Nackareservatet, Stockholms stad. Beslutet kungjordes den 16 juni och fick laga kraft den 10 juli.

Nackareservatet är ett av Sveriges mest besökta friluftsområden. Området tar årligen emot 1,5 miljoner besök. Men området är stort och det är inga problem att få vandra för sig själv i skogarna. Området är på typiskt södertörnsvis mycket kuperat. På höjderna breder hällmarkstallskogar ut sig och här och var skymtar en tallmosse. I de större sänkorna glittrar skogssjöar med en märklig vildmarkstämning trots att Stockholms city bara är några kilometer avlägset.

Hellasgården är friluftsområdets hjärta, härifrån utgår flera vandringsleder, bl a det en mil långa blå spåret till Solsidan vid norra Erstaviken. Det är en av Sveriges äldsta vandringsleder och har haft nästan samma sträckning sedan 1920-talet.

Hammarbykyrkan

Byggdes 1968-69. Arkitekt var Erik Lindgren. Adress: Nathorstvägen 44. Hammarbykyrkan, som reser sig pompöst på en klippa nära Skärmarbrinks tunnelbanestation, stod färdig i oktober 1969. Det är Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) som låtit bygga den som ersättning för en annan kyrka som låg på Blasieholmen och revs 1964. Det sägs att två unga EFS:are när sextiotalet var ungt stegade upp på fastighetskontoret med en karta i näven. De drog upp en cirkel på kartan och frågade tjänstemannen om det fanns någon tomt för en kyrka inom dess omkrets. Tjänstemannen pekade på Hammarbyhöjden och sa att här finns en tomt för er kyrka. Saken var klar, och nu står den där, kyrkan. Rakt på hälleberget.

Lilla Sickla

Gustaviansk mangård från 1789. Omgiven av ett kulturlandskap i form av en engelsk park av högt värde. Nedanför toppen av Hammarbybacken ligger ett koloniområde och en väg leder från Axvallsvägen till Lilla Sickla, en gård med anor ända från 1500-talet. En bit därifrån ligger den s k "Filosofens grav", som anlades 1870 av dåvarande ägaren av Lilla Sickla, L C Pontin, för hans mor och hustru. Fler stigar leder från ängen österut. Den sydligare går till Nacka kyrkogård.

Nytorpsbadet

Nytorpsbadet 5 minuter från vårt hus ligger Nytorpsbadet. Här finns 25 m lång bassäng, plaskdamm, servering 11.00-18.00 vid fint väder, simskola v.24 och v.25 genom Neptun, klätterställning samt stor solplage. Vill man inte bada i en pol finns även närliggande badplatser  Nackareservatet.

Willy Brant parken

Den lilla naturparken vid korsningen Finn Malmgrens Väg och Ulricehamnsvägen kommer att få ett tillskott av park på en del av gatan/parkeringen vid f.d. Hammarbyhöjdens tunnelbanestation.
Parken får vackra sittplatser, dels vid en pergola med klätterväxter och perenner, dels en mer fri sittplats på stenblock, omgiven av perennplanteringar och blommande träd.
En skulptur föreställande Willy Brandt placeras i parken i samarbete med Stockholms Konstråd. Konstnären heter Rainer Fetting. Parken har fått Willy Brandts namn, som en hedersbetygelse, eftersom han har bott i stadsdelen.

 
 
brfpolarforskaren9.minarbetsplats.se
Brf Polarforskaren 9 © 2019


Föreningen förvaltas av Nabo.
Klicka på logotypen till höger för att komma till hemsidan där du kan
logga in till föreningens Intranät och Styrelseverktyg
Nabo